La Societat Musical Nova d’Alcoi va protagonitzar el Concert d’exaltació de la música festera el passat dissabte 23 de març al Teatre Calderón. Els músics, sota la direcció de Joan Domènech Calaforra, van interpretar una selecció musical amb la que van anunciar les Festes de Moros i Cristians de 2024. En la mateixa, hi havien obres que compleixen 100 anys, altres premiades i marxes que marcaran el pas dels festers en actes com la Glòria o les entrades del bàndol de la creu i les hosts de la mitja lluna.
La crida musical a la Festa es va iniciar amb el pasdoble Campanario de mi pueblo de José Carbonell García. L’autor es va inspirar en un poema de Gonzalo Cantó, amb títol homònim, per crear aquesta peça que es va estrenar en 1924. Tot seguit, la banda va tocar Los Soreles de José María Valls Satorres. El compositor alcoià dedica aquesta marxa a un fester de la Comparsa Mirenos de Caudete. Com es llig al guió del director “a Antonio Requena Solera, y en recuerdo a su padre, dedico esta marcha cristiana. Que su música sea motivo de júbilo y afecto siempre”. Valls Satorres estava present al concert i, rere la interpretació, va rebre l’aplaudiment del públic.
Uns espectadors que van escoltar la marxa mora amb la que l’esquadra del Mig de la Filà Domingo Miques desfilarà el proper 20 d’abril en la seua entrada a la vila. Perquè la tercera obra que va tocar la banda va ser Ben Al-Sahagui de Francisco Valor Llorens. Una interpretació que la van sentir ben especialment els components de la formació dels Miqueros que van assistir al Calderón.
El concert va seguir amb la marxa solemne que ha guanyat el Primer Premi del LV Concurs de Composició de Música Festera d’Alcoi 2023, premi Jose María Valls Satorres, convocat per l’Associació de Sant Jordi. És Semper in unum d’Enrique Alborch Tarrasó. El compositor de Castelló de Rugat va poder escoltar en directe la peça i rebre les felicitacions per l’obra a càrrec dels presents al Teatre Calderón.
El pregó musical va continuar amb la marxa cristiana Piccadilly Circus de Josep Vicent Egea Insa, que era primera audició per a la Nova, i amb El Mexuar, la marxa oriental d’Evaristo Pérez Monllor datada el 24 de gener de 1924 amb aquesta cita de l’autor: “Inspirada en esa incomparable maravilla de arte llamada La Alhambra de Granada y dedicada a D. Antonio Úbeda Montagud. Y expresamente escrita para la música Nueva del Iris de Alcoy”. Un segle després, la Nova la va tornar a interpretar a un concert de Festes.
Amb les notes de la Fanfàrria per a ACMMIC de Rafael Mullor Grau es va encetar la segona part. En la mateixa, la banda va tocar El rey capità, el pasdoble de Julio Laporta Hellín que tornarà a sonar en la Glòria, en el tram entre la avinguda del País Valencià i la placeta de la Creu Roja, per marcar el pas als gloriers del bàndol moro i el seu sergent major David Antolí Murcia, i el proper 19 d’abril, en la desfilada de la Festa del Pasdoble on la Música Nova acompanyarà a Blanca Carbonell Galiana, directora de l’Himne de 2024.
Seguidament, el públic va escoltar la marxa mora Boabdil abatido de Rafael Casasempere Juan, que era la primera vegada que la interpretava la Nova, i el pasdoble Alma española de Camilo Pérez Monllor.
La recta final d’aquest tram de l’exaltació de la música festera va ser al compàs de Te Deum de Pedro Joaquín Francés Sanjuán. La Nova d’Alcoi, amb aquesta marxa cristiana, desfilarà en l’Entrada Cristiana junt als cavallers de la capitania de la Filà Alcodianos. I amb la centenària Genna al Ariff d’Evaristo Pérez Monllor ja que el compositor la va escriure en 1924.
Altre moment esperat als concerts de Festes de la Nova arriba amb la interpretació de El Moro del Sinc de Rafael Giner Estruch. La banda acompanya sempre amb aquesta marxa mora a la Filà Domingo Miques durant l’entrada i ho fa, també, amb els educands tocant les carabassetes. Els alumnes de l’escola de música–amb els seus professors Alexandra Soler i Moisés Olcina- es van unir al final del concert tocant la xicoteta percussió mentre van recórrer el corredor principal del pati de butaques, per acabar en el forte davant l’escenari. Com intens va ser l’aplaudiment dels centenars de persones que, des de les seues butaques, van gaudir del pregó musical dels moros i cristians. Una audició que va comptar amb la presentació a càrrec de la músic de la Nova i periodista Maribel Vicedo i va acabar amb l’Himne de Festa.
La formació, dirigida per José Antonio Llinares, interpretarà un repertori amb cinc obres a partir de les 12:30 hores a l’espai Àgora
La banda interpreta obres de Tchaikovsy i una fantasia simfònica de Ferrer Ferran per a felicitar les festes nadalenques junt al cor de l’escola de música
La Música Nova incorpora una oboista, un saxofoniste, dos trompetistes, tres trombonistes i dos percussionistes en el concert on va sonar per primera vegada el pasdoble ‘Antonio Solbes, músic’ a més de les obres ‘Danzón n. 2’ i ‘Estancias’